Subscribe:

Tuesday 11 June 2013

Optiunea de a spune DA sau NU

 Intelegem toti ca traim intr-o societate, ca democratia inseamna sa faci ce vrei pana la punctul in care il deranjezi pe cel de langa tine si ca trebuie sa avem conduita. Insa de multe ori procesul cognitiv atinge limite masochiste.

 In viata ai optiunea de a spune DA sau NU, fara a fi lipsit de politete.

 Daca esti intrebat intr-un restaurant, insarcinata fiind, daca te deranjeaza fumul de tigara, ai tot dreptul de a spune DA, nu ai nici un motiv sa spui NU doar pentru ca esti intr-un grup si pentru ca tu esti cea cu "dizabilitate".

 Daca esti la teatru si cineva iti sugereaza sa faceti schimb de locuri, pentru ca tu sa stai mai aproape de cunostintele tale si pentru a nu mai vorbi peste persoanele respective, poti cu siguranta sa spui NU si sa incetezi palavrageala, doar ai venit la teatru, nu la carciuma.



 Avem obligatia morala si juridica de a nu face rau intentionat in societate, dar nimeni nu are obligatia de a purta tuturor de grija. Esti aici sa vorbesti pentru tine, sa iti exprimi punctele de vedere si sa nu fii calcat in picioare. Daca ne va fi in continuare teama sau rusine sa spunem lucrurile asa cum le simtim, ne vom alege doar cu o viata in care "societatea are ceva cu mine".

 Nu este nevoie de priviri patrunzatoare, furioase si pline de dezgust, ele nu vor face decat sa sporeasca frustrarile tuturor. Avem nevoie de oameni, care sa poata actiona corespunzator, fara a face compromisuri inutile si care sa poata spuna lucrurilor pe nume, fara sa produca neplaceri nimanui.

1 comentarii:

Unknown said...

Asa este: fiecare dintre noi avem dreptul sa spunem "nu" daca nu vrem sa facem un anumit lucru si avem dreptul sa spunem "da" atunci cand ne dorim ceva. Asa ar trebui sa fie, insa multi...se ascund in spatele unui "nu" cand, de fapt, vor sa spuna "da" si invers...